[ T ] 053 483 22 32

04-augustus-2015

Is een vergunning voor een dakkapel aan de voorzijde verplicht?

De voordelen van een dakkapel zijn vanzelfsprekend. Het brengt een dode ruimte tot leven. Een dakkapel geeft u de kans om een geheel nieuwe kamer te creëren op uw zolder, waar eerst niks was dan een dode hoek. Niet alleen geeft dit veel meer ruimte, maar dit zorgt ook voor veel meer natuurlijk licht. Dé manier dus om uw woning te verrijken, zowel als het aankomt op uw dagelijks woongenot als in de daadwerkelijke waarde van uw woning.

Toch laten veel mensen zich hierbij helaas afschrikken door de wetgeving die de aanleg van uw dakkapel bemoeilijkt. Wilt u dit aan de achterzijde doen, dan bent u meestal gevrijwaard van een vergunning, ook al zijn hier in bepaalde gevallen ook regels die een vergunning nodig maken. Maar hoe zit het met de voorzijde van uw woning?

Een vergunning is niet altijd noodzakelijk, ook niet aan de voorzijde

Vanuit de overheid wordt er, heel grof uitgelegd, gelet op twee zaken die een vergunning wel of niet noodzakelijk maken. Het gaat om de veiligheid en het aanzicht van de omgeving. Om een dakkapel vergunningsvrij aan de voorzijde aan te leggen moet deze voldoen aan de volgende eisen.

Er moet sprake zijn van een plat dak. Een nok of een schuine zijde vereisen dus een vergunning. Gemeten vanaf de voet van de dakkapel mag deze niet hoger zijn dan 1,75 meter. De onderkant ligt meer dan een halve meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet. De bovenkant bevindt zich minstens onder een halve meter van de daknok. Als laatste liggen de zijkanten meer dan een halve meter van de zijkanten van het dak.

Dit zijn de harde eisen die gesteld worden aan de aanleg van een dakkapel. Er zijn echter meer zaken waar rekening mee gehouden moet worden. U kunt denken aan het burenrecht, een bestemmingsplan of bijvoorbeeld bijzondere voorwaarden die door uw gemeente worden opgelegd.

Laat u niet afschrikken

Bovenstaande informatie zal u misschien doen schrikken, toch kan het gezien worden als goed nieuws. In de praktijk blijkt veel vaker wel dan niet dat er geen vergunning benodigd is. De vele voordelen die een dakkapel u kan geven wegen niet op tegen het uitzoeken van de noodzaak voor een vergunning. En u hoeft dit niet geheel alleen te doen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u een brochure downloaden die stap voor stap de procedure uitlegt. In ieder geval is de eerste stap dat u contact opneemt met uw gemeente, om te zien welke voorwaarden zij wel of niet stellen.

Een dakkapel is een investering waar u jarenlang plezier aan zult beleven, en vaak blijkt dat een vergunning, ook aan de voorzijde, helemaal niet nodig is.