[ T ] 053 483 22 32

29-januari-2016

Energiekosten omlaag

hand 1106927 960 720 920x202Energiekosten omlaag

De energiemaatschappijen in Nederland stellen elk half jaar hun energietarieven opnieuw vast. Wie geen dief wil zijn van zijn eigen portemonnee, raadpleegt het internet om een goede prijsvergelijking te maken en zodoende de voordeligste energieleverancier te vinden.

Wie bijvoorbeeld Fx.nl/energie raadpleegt, heeft een goed overzicht in handen van de tarieven van alle Nederlandse aanbieders op het gebied van gas en elektriciteit. Bereken hier je energiekosten op basis van je eigen persoonlijke gegevens. Wat voor elektriciteitsmeter heb je en wat is je gezinssamenstelling en verbruik? Daarnaast is het mogelijk om te kiezen tussen groene energie, grijze energie of een vast of variabel tarief. De energietarieven op basis van je eigen gegevens vergelijk je op een makkelijke manier in het energie-overzicht op Fx.nl/energie. Ook is het hier mogelijk om twee energie-aanbieders in detail met elkaar te vergelijken. Overstappen naar een andere, goedkopere energieleverancier is eenvoudig. Desgewenst helpen ze je hierbij.

Energie- en netbeheerkosten lager, wel hogere energiebelastingen

Zeker is dat de energierekening in 2016 met enkele tientallen euro’s omlaag gaat. Als we als voorbeeld energie-aanbieder Nuon nemen, dan zien we dat zij voor 2016 het gastarief hebben verlaagd met bijna acht procent en de stroomprijs met zo’n zes procent. Dit leidt ertoe dat een gemiddeld huishouden bij Nuon volgend jaar een circa 68 euro lagere energierekening zal hebben. Daarnaast is er nog een andere meevaller: de netbeheerkosten zullen ook dalen, en wel met gemiddeld zeven euro. Daar staat wel iets tegenover: de energiebelastingen zullen namelijk met circa veertig euro worden verhoogd. Voor de burger wordt zodoende dus het ene gat met het andere gevuld, maar per saldo bent u voordeliger uit in 2016.

Sowieso is er weinig reden tot klagen, want er is namelijk al vier jaar een trend waarneembaar dat de energielasten voor de burger omlaag gaan. Dat is te danken aan verschillende oorzaken. Zo is er de constante daling van de olieprijzen, die op dit moment schommelt rond de dertig dollar per vat, terwijl dat ook wel eens boven de honderd dollar is geweest. Verder hebben we steeds meer te maken met zachte winters en geven we in Nederland steeds meer uit aan een goede isolatie van onze woningen. Tot slot is er de verhoogde populariteit van zonnepanelen en de leverantie van stroom uit het buitenland, die is namelijk sterk in prijs afgenomen.

Tip: elk jaar overstappen van energieleverancier

Volgens deskundigen kunnen huishoudens in Nederland maximaal 434 euro extra voordeel per jaar behalen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Veel leveranciers hebben een welkomskorting voor nieuwe en soms zelfs voor de bestaande klanten. Deze kortingen kunnen een voordeel geven oplopend tot 295 euro.

De deskundigen beweren dat elk jaar opnieuw overstappen nog het meest oplevert, al moet daar tegenover worden gezet dat sommige energie-aanbieders hun voorwaarden daarop hebben aangepast. Zij bieden in bepaalde gevallen namelijk een aantrekkelijk verlengingsaanbod aan, zodat het raadzaam kan zijn deze prijzen even goed tegen het licht te houden.