[ T ] 053 483 22 32

20-juni-2016

Hoe onderhoudt u uw kunststof kozijnen en dakkapel?

kunststof dakkapel reinigen 920x202Hoe onderhoudt u uw kunststof kozijnen en dakkapel?

Wie een dakkapel of kozijnen heeft van kunststof heeft te maken met weinig onderhoud. Kunststof hoeft namelijk niet om de zoveel jaar te worden geschilderd, wat u aanmerkelijk scheelt in de  portemonnee.

Om het kunststof van een langere levensduur te voorzien, is echter af en toe wat minimaal onderhoud benodigd. Wie te lang wacht, kan meemaken dat vuil zoals groene aanslag en zwarte verwering er op termijn lastiger is af te krijgen. In het ergste geval gaat het vuil zich permanent hechten aan het kunststof, iets wat met name kan optreden als u kunststof met een houtnerf hebt. Bovendien is een vies kozijn natuurlijk ook niet echt aantrekkelijk om naar te kijken. Wat is er dan minimaal nodig aan onderhoud?

Uw kunststof kozijn of dakkapel moet om te beginnen al een goede basis hebben. Hiermee bedoelen we dat tijdens de montage het kunststof idealiter met folie moet worden afgedekt ter bescherming tegen beschadiging, ongewenste plakresten en overig vuil.

Een sopje met lauw water is voldoende voor het onderhoud

Mocht er onverhoopt toch wat stof of ander vuil op uw kunststof dakkapel of kozijnen terecht zijn gekomen, dan volstaat een sopje met lauw water om het ergste vuil verwijderd te krijgen. Het is daarbij wel zaak om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, en ook geen schuursponsjes. Wasbenzine en spiritus zijn helemaal uit den boze, want deze middelen kunnen verkleuringen veroorzaken. Indien u plekken op het kunststof heeft van zaken als kit, verf, gips of roet, kunt u deze het beste met zeep ongedaan maken. Als u dan ook gelijk de ramen meeneemt bij het schoonmaken, ziet alles er weer als nieuw uit!

Vergeet niet het onderhoud aan de draaiende delen!

Een aspect bij kunststof kozijnen en dakkapellen dat maar al te vaak vergeten wordt zijn de draaiende delen. Deze kozijnopeningen zijn van die typische schuilplaatsen voor ongedierte zoals spinnen en tevens pleisterplaatsen voor vuil dat niet zo snel zichtbaar is van buitenaf. Dit kan zorgen voor verstoppingen en ook het afvoeren van regenwater verloopt in dat geval niet meer optimaal. Ook moet u ervoor zorgen dat de rubbers niet uitdrogen en dat het hang- en sluitwerk eens per jaar wordt ingevet met zuurvrije olie.

Elke goede kozijnleverancier kan u de juiste reinigingsmiddelen leveren voor uw kunststof. Ook als u een keer een ernstige vlek zou hebben op het kunststof, zal hij u het juiste middel kunnen leveren om deze adequaat te reinigen. Zeker met goed onderhoud is het mogelijk om uw kunststof kozijnen of dakkapel enkele tientallen jaren goed te houden, kunststof heeft immers een levensduur van gemiddeld vijftig jaar. Voor meer vragen neem gerust vrijblijvend contact met ons op!