[ T ] 053 483 22 32

22-februari-2016

Minder energiekosten door warmtepomp

energy efficiency 154006 960 720 920x202Minder energiekosten door warmtepomp

Zoals alom bekend is zijn onze fossiele brandstoffen aan het opraken. Daarnaast mag er in het noorden van het land omwille van de veiligheid van de Groningers steeds minder gas worden gewonnen. Energieleverancier Eneco heeft daarop een geweldige oplossing gevonden: het bedrijf brengt dit voorjaar voor het eerst een kleine warmtepomp op de markt, die de gasrekening van de Nederlandse huishoudens substantieel omlaag zal brengen.

De door Eneco ontwikkelde warmtepomp zal inclusief de subsidie rond de duizend euro gaan kosten. Naar berekening kan het apparaat zich binnen vier jaar kunnen terugverdienen. De ‘warmtewinner’ dient een plekje naast de cv te krijgen en heeft de mogelijkheid om warmte in uit de lucht in huis om te zetten in warmte voor de radiator. Nu is niet ieder huis hetzelfde, maar ontwikkelaar Eneco verwacht in een gemiddeld huis zo’n zestig procent van de gasrekening te kunnen afhalen, zeg maar zo’n twee derde van de energienota. Zo’n hoge score is haalbaar als twee zaken in ogenschouw worden genomen: de mate van isolatie van het huis en de vraag of de woning mechanische ventilatie heeft.

Verwachting: Nederlands gasverbruik met drie miljard kuub omlaag

Eneco heeft zeer hoge verwachtingen van de warmtepomp. Het bedrijf verwacht dat het energieverbruik in Nederland met zo’n drie miljard kuub gas kan worden teruggebracht, terwijl het totale verbruik dertig miljard kuub bedraagt. Eneco meent dat zijn vinding daadwerkelijk substantieel kan bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, zo beweerde in De Telegraaf onlangs zegsman Hans Valk, manager Innovation & Ventures bij Eneco.

Sinds de overheid begin dit jaar is begonnen met het subsidiëren van warmtepompen, hebben ook andere energiebedrijven zich op de markt van warmtepompen gestort. Energie-aanbieder Greenchoice heeft een warmtepomp van Techneco op de markt gebracht die aanzienlijk duurder is, maar ook opmerkelijk krachtiger is, zodat de centrale verwarming zelfs nog maar zelden aan zou hoeven. Een andere verschil met de warmtepomp van Eneco is dat die van Greenchoice bovendien een airconditioningachtige unit heeft die aan de buitenkant van de woning moet worden geplaatst.