[ T ] 053 483 22 32

29-februari-2016

Nieuwe LED-verlichting

led 920x202Nieuwe LED verlichting

De populariteit van LED-verlichting is de laatste jaren niet te stuiten. Dit is op zich ook niet zo vreemd te noemen, aangezien er allerlei voordelen aan zijn verbonden ten opzichte van de oude, conventionele verlichtingsmethodes.

Ook in het publieke domein doet de LED-verlichting gestaag zijn intrede. Afgelopen maand werd bijvoorbeeld in het Vlaamse Heist-op-Den-Berg (nabij Mechelen) een besparingsproject opgestart waarbij de oude lantaarnpalen werden vervangen door een nieuw type waarbij LED-lampen worden gebruikt. Het mooie was dat deze relatief niet zo kostbare investering niet alleen veel stroomkosten bespaart, maar ook nog eens hoge kosten door vandalisme uitsluit, of zoals we dat bij ons Noorderburen noemen: ‘hufter proof’ zijn.

Besparingsverschil van zeventig procent

Het College van burgemeester en wethouders  van Heist-Op-Den-Berg is bij monde van schepen (wethouder) Wim van den Bruel zeer verguld met deze vernieuwing in de straten van het stadje. Hij stelde namelijk in de Vlaamse regionale krant  Het Nieuwsblad dat de vorige lantaarnpalen een vermogen hadden van bijna 3.000 watt, terwijl de nieuwe palen met LED-verlichting slechts 900 watt verbruiken; een verschil van meer dan zeventig procent. Op jaarbasis is dat een besparing van 2.200 euro.

Ook stelde de wethouder dat het een aanwinst is in het licht van de criminaliteitscijfers: “De oude armaturen waren zeer gevoelig voor vandalisme. Zo werden de lampen kapot gegooid met stokken en stenen. Telkens lag er glas in het gras en moest alles hersteld worden. Ook dat was een reden om het te vernieuwen.”

Tip: gebruik thuis ook LED-lampen!

Zoals bekend mag worden verondersteld, is ook bij u thuis het een voornaam punt van besparing als u met LED-lampen gaat werken. Verlichting bepaalt immers gemiddeld meer dan twintig procent van uw energiekosten. Bij bedrijven kan dit percentage zelfs oplopen tot wel zestig procent.

Gelukkig is er een ‘lichtpuntje’: u kunt namelijk op heel gemakkelijke wijze zelf op de energiekosten besparen door uw oude verlichting te vervangen door LED-verlichting. LED-lampen zijn weliswaar duurder in aanschaf, maar gaan ook veel langer mee, zodat u veel minder vervangingskosten heeft. Bij TL-buizen is het verschil het opmerkelijkst: de LED-variant houdt het gemiddeld genomen en onder normale omstandigheden vier maal zo lang uit.