[ T ] 053 483 22 32

27-juni-2016

Tips voor het reinigen van een dakkapel

320px Detail voorgevel  dakkapel   Drachten   20411910   RCE 320x202Tips voor het reinigen van een dakkapel

Zoals bekend mag worden geacht vragen kunststof dakkapellen en kozijnen weinig onderhoud. Een groot voordeel is dat ze niet om de zoveel jaar moeten worden geschilderd zoals dat bij de houten varianten het geval is.

Een klein beetje onderhoud is wel zo handig om de kunststof dakkapel of kozijn in een goede staat te houden. Wie dat niet doet, heeft te maken meet het risico dat vuil in het kunststof kan trekken, waardoor het zelfs na de verwijdering nog te zien kan zijn. Daarnaast is een kozijn met dakkapel-oppervlak met vieze aanslag natuurlijk ook niet aantrekkelijk om te zien. Hieronder leest u wat er minimaal aan onderhoud noodzakelijk is.

In het beginstadium, dus bij de montage van het kunststof, moet er al een goede basis gelegd worden. Ideaal is om de kunststof delen met folie af te dekken, ter bescherming van plakresten en ander vuil.

Schoonmaaktips voor kunststof, ook al is het vrijwel onderhoudsarm

Komt er toch nog stof of ander vuil op het kunststof oppervlak, dan is dit gelukkig simpel om het weer in een schone staat te krijgen. Dit is al mogelijk met een lauwwarm sopje, althans het meest opzichtige, grote deel van het vuil op de kunststof dakkapel of kozijn.

Agressieve schoonmaakmiddelen zijn uit den boze in combinatie met kunststof materialen, en sommige middelen (wasbenzine of spiritus) kunnen een verkleuring veroorzaken, zodat in sommige gevallen witte of lichtere plekken in het kunststof oppervlak ontstaan. Zaken als kalk of roet kunnen het beste behandeld worden met zeep als u heet kunststof graag ion zijn oorspronkelijke staat wilt behouden. Wie met datzelfde sopje dan ook de ramen nog even een wasbeurt geeft, heeft zijn woning er weer tip-top uitzien!

Een onderdeel dat bij het reinigen van kunststof kozijnen of dakkapellen nog wel eens wordt overgeslagen, zijn de draaiende delen. Zo zijn kozijnopeningen van die typische plekken waar ongedierte en vuil zich kan nestelen. Deze verdichtingen kunnen zorgen voor verstoppingeen, zodat regenwater niet goed meer kan worden afgevoerd. Tevens belangrijk is om te controleren of de rubbers niet zijn uitgedroogd en het hang- en sluitwerk liefst jaarlijks met een zuurvrije olie wordt ingespoten.

Eventueel schoonmaakmiddelen aanschaffen bij de specialist

Wie echt de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ wil zetten haalt bij de gespecialiseerde kozijnleverancier schoonmaakmiddelen die speciaal zijn bestemd voor kunststof oppervlaktes. Hierdoor bent u verzekerd van een langere levensduur en een mooiere aanblik van uw kunststof kozijn of dakkapel. Behalve reiniging van kunststof is het ook nog raadzaam om niet (onnodig) te boren of te schroeven in het kunststof, onder meer vanwege roestvorming voor het geval vocht de mogelijkheid krijgt om binnen te dringen in het kunststof.
Als u vragen of twijfels heeft mag u altijd contact met ons opnemen, we staan u graag te woord!