[ T ] 053 483 22 32

18-september-2015

Wanneer worden stalen kozijnen gebruikt?

Raamdorpelstenen 2 920x202Wanneer worden stalen kozijnen gebruikt?

Er zijn tegenwoordig allerlei soorten kozijnen op de markt. Naast de ouderwetse houten kozijnen zijn er nu ook kozijnen in kunststof, aluminium en staal.

Ieder soort kozijn heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Hout oogt heel romantisch, maar heeft veel onderhoud nodig. Kunststof is heel praktisch, kost weinig onderhoud, isoleert goed en het uiterlijk van hout kan tegenwoordig nauwkeurig benaderd worden. Aluminium is heel sterk, duurzaam, onderhoudsarm, en heeft een elegante uitstraling. Staal is ook sterk, onderhoudsarm, geeft een goede isolatie en straalt de sfeer uit van monumentale panden. Het werd vroeger gebruikt omdat het veel langer meeging dan hout. Maar het was ook een stuk duurder, dus alleen de rijken konden het betalen.

Ook nu zijn ze nog steeds vrij kostbaar, dit heeft er deels mee te maken dat er meer vraag is naar houten, kunststof en aluminium kozijnen. Tevens worden de kozijnen op maat gemaakt en kunnen ze alleen door gespecialiseerde vakmensen geplaatst worden.

Eigenschappen van stalen kozijnen

Ook nu zijn stalen kozijnen nog duurder, maar ze gaan wel lang mee. Er kunnen heel grote, zware ramen in geplaatst worden, want staal is oersterk. En de kozijnen hoeven maar heel smal te zijn, ook als ze veel gewicht moeten dragen.

Als brandveiligheid belangrijk is, is staal ook een goede keuze. Het zorgt voor wel 60 minuten brandwerendheid. Ook zijn ze inbraakwerend.

Stalen kozijnen zijn zeer onderhoudsarm. Het is genoeg om ze tenminste één keer per jaar met een natte doek of zeem en een normaal vloeibaar reinigingsmiddel te reinigen. Vermijd schuurmiddelen, schuursponsjes, chloor of andere vormen van zuur. Deze kunnen het kozijn beschadigen.

Waar vroeger in stalen kozijnen warmte en kou gemakkelijk doorgegeven werden vanwege de goede geleidbaarheid, zorgen stalen kozijnen tegenwoordig niet meer voor zulke hoge stookkosten. Er wordt namelijk een goede isolatie op de kozijnen aangebracht. Te denken valt aan luchtkamers, een koudebrugonderbreking (dit is het doorbreken van materiaal dat van buiten naar binnen doorloopt en zo de temperatuur geleidt), of een laag met isolerend materiaal. Ook wordt een stalen buitenkozijn voorzien van een zinklaag, die het kozijn beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. Alleen binnenshuis worden nog stalen kozijnen zonder isolatie geplaatst.

Veel van deze voordelen zijn ook aanwezig bij kunststof kozijnen van goede kwaliteit. We noemen daarbij de goede isolatie, de stevigheid en daaruit voortvloeiende lange levensduur en het feit dat ze zeer onderhoudsarm en inbraakwerend zijn.

Er is ook een verschil in uitstraling. Stalen kozijnen kunnen een elegante uitstraling hebben en passen goed bij monumentale panden. Ze kunnen echter ook al snel wat kil ogen. Wie kozijnen met een warmere, meer huiselijke uitstraling wil kan voor hout kiezen, maar met kunststof kozijnen kunt u het uiterlijk van hout zo dicht benaderen dat dit ook een goede optie is. U profiteert dan tevens van alle verdere voordelen van kunststof kozijnen, zoals het weinige onderhoud, de lange levensduur en een goede isolatie.

Heeft u de keuze gemaakt voor kunststof? Kies dan ook voor De Kozijnmeesters

Kiest u voor stalen kozijnen, of wordt het toch kunststof? Valt uw keuze op kunststof, dan kan De Kozijnmeesters u verder informeren over de vele mogelijkheden. Op onze site kunt u meer informatie lezen over onze dienstverlening, en foto’s bekijken van fraaie, succesvol geplaatste kunststof kozijnen door ons vakkundige personeel. Heeft u verder nog vragen of wilt u samen met ons de mogelijkheden bespreken, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. De Kozijnmeesters is uw partner om maximaal te profiteren van de voordelen van kunststof kozijnen.