[ T ] 053 483 22 32

11-augustus-2015

Zonwering aan de buitenkant of binnenkant?

We kunnen niet zonder de zon: hij schenkt ons licht en warmte. Maar op onze dichtstbijzijnde ster zit geen dimmer. Gelukkig kan je met binnen- en buitenzonwering het directe licht, de bijbehorende reflecties en een teveel aan hitte tegengaan. Naast praktisch kan zonwering ook bijzonder fraai zijn; het geeft een hoge decoratieve waarde aan je gevel of voegt kleur aan je interieur toe.

Soms heb je even genoeg van de warmte van de zon, of hindert lichtinval een goed zicht in je woonkamer. Buitenzonwering is de oplossing. Hiermee creëer je op je terras de gewenste koelte van de schaduw en binnen kan je ongestoord verder werken. Met binnenzonwering geef je je woning en kantoor een nieuw gezicht. Ze brengen sfeer in huis, terwijl ze binnen bescherming bieden tegen fel zonlicht. Ze geven je woning een klassieke, barokke, moderne of landelijke uitstraling. Met zowel binnen- als buitenzonwering wordt het teveel aan zonlicht buitengehouden.

Naast het functionele karakter zijn ze ook erg decoratief. Je vindt altijd een vorm van zonwering die zowel bij de stijl van je woning als bij je persoonlijke smaak aansluit. Verhoog het comfort van je woning en bespaar ook nog eens op de energierekening met een zonwering. Raamdecoratie voor buiten heeft een belangrijke functie op het gebied van zonwering en klimaatbeheersing voor binnen. Een juiste toepassing van buitenzonwering veraangenaamt het werken in een ruimte aanzienlijk, en verhoogt de werkprestaties.

Raamdecoratie en zonwering, waar moet je op letten?

Vouwgordijnen, rolgordijnen, jaloezieën, lamellen, gordijnen. De keuze is reuze als je op zoek bent naar raamdecoratie die ook als zonwering kan dienen. Zonwering tegen de warmte heeft veel nut aan de buitenkant van je woning; als de zonnestralen het glas raken warmt het glas op. Zonwering is niet alleen voor buiten een praktische aanvulling op je woning. Ook binnen kan een zonwering een functionele toevoeging zijn. Denk aan een laag hangende zon in de winter of het buitenhouden van de hitte tijdens de zomer. Voor het buitenhouden van de warmte in je huis is buitenzonwering echter effectiever dan zonwering aan de binnenkant.

Binnenzonwering

Binnenzonwering heeft als voordeel dat het naast zonwering ook nog eens dient als mooie raamdecoratie. Neem bijvoorbeeld vouwgordijnen, plisségordijnen en lamellen. Deze soorten binnenzonwering kunnen een sfeervolle toevoeging zijn aan je interieur. Naast dat binnenzonwering decoratief is en dat het de warmte van de zon tegenhoudt, kan binnenzonwering ook nog eens zorgen voor isolatie, privacy en verduistering. Binnenzonwering is verkrijgbaar in verschillende soorten en materialen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je kiezen voor een transparante stof om meer sfeer te creëren in de woonkamer en juist voor een verduisterende stof voor een fijne, donkere slaapkamer. Veel soorten binnenzonwering zijn ook verkrijgbaar in vochtbestendige materialen en deze zijn dus ook geschikt voor in de badkamer en keuken. Wees ook eens creatief met gordijnen in verschillende kleuren en motieven.

Buitenzonwering

Er zijn veel verschillende soorten buitenzonwering. Enkele bekende soorten zijn knikarmschermen, screens en shutters. Buitenzonwering zorgt natuurlijk voor een aangename temperatuur in huis. Dit verhoogt het wooncomfort en hierdoor woon je dus een stuk prettiger. Maar buitenzonwering heeft nog meer voordelen. Zonwering kan een sfeervolle uitstraling geven aan je tuin. Zo hebben knikarmschermen een luxe en zomerse uitstraling, terwijl markiezen met hun authenticiteit juist weer een karakteristieke uitstraling aan je huis toevoegen. Met zonneschermen kan je dus een vakantiegevoel creëren in je eigen tuin. Daarnaast kan je met een terrasscherm zomers ook heerlijk genieten van schaduw en verkoeling op je terras. De schermen kunnen met één druk op de knop weer ingeklapt worden als je juist lekker wilt genieten van de zon.

Zoals je hebt gelezen zijn er veel soorten zonwering waar je uit kunt kiezen. Kies voor de zonwering die het beste aansluit op jouw wensen. Wil je, naast zonwering, ook nog eens mooie raamdecoratie? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor binnenzonwering. Wil je juist een schaduwrijk en koel terras creëren? Dan past een knikarmscherm wellicht goed bij jou. Een zonnige zomer toegewenst!